28/2/12



Ψάρι στο φούρνο με χόρτα

Υλικά:
1 μεγάλο ψάρι περίπου 1 κιλό - 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο ροδέλες - 2 κρεμμυδάκια φρέσκα - 1 πράσο κομμένο ροδέλες – 1/2 ματσάκι μαϊντανό – 1/2 ματσάκι άνηθο – 1/2 ματσάκι μάραθο – 1/2 κιλό σπανάκι – 1/2 κιλό διάφορα χόρτα, σέσκουλα, λάπαθα, λεποντιές, μυρόνια, καυκαλήθρες – 1/2 ποτήρι  νερού κρασί – 1/2 ποτήρι νερού λάδι αλάτι - πιπέρι.
Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε κομμάτια όλα τα λαχανικά.  Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο, και όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τα χόρτα. Τ ανακατεύουμε να γίνουν ένα μίγμα με τα άλλα χόρτα και όταν σοταριστούν  κι αυτά, τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε  5-7΄. Βάζουμε αλατοπίπερο, τον μαϊντανό  και τα κατεβάζουμε. Στρώνουμε   σε ταψί  τα μισά χόρτα,  βάζουμε επάνω το ψάρι, επάνω από το ψάρι τα υπόλοιπα χόρτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο  για 50΄.



Υλικά
1,300 γραμμ. ψάρι (σαφρίδια, λιθρίνια, σαρδέλες, μελανούρια) – αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα – 6 κουταλιές της σούπας κοφτές  αλεύρι – 4 φλιτζ. τσαγιού νερό – 1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι άσπρο – 1 κοφτή κουταλιά ντομάτα πελτέ – 1 κουταλάκι ζάχαρη – λίγο δενδρολίβανο – 2 φύλλα δάφνης – αλάτι – πιπέρι – 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε, αλατίζουμε τα ψάρια, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, τ’ αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε. Περνάμε το λάδι του τηγανιού από λεπτό σουρωτηράκι, για να μείνει καθαρό, το βάζουμε σε άλλο καθαρό τηγάνι και φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σ’ αυτό το λάδι ρίχνουμε, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει, ρίχνουμε το νερό, το ξύδι, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το δενδρολίβανο, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο το σκόρδο ή ολόκληρο για να δώσει το άρωμά του και μετά το αφαιρούμε. Τα βράζουμε για 10΄να δέσει η σάλτσα, βάζουμε τα ψάρια σε πιατέλα και ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα.



Υλικά
1 κιλό ψάρι  κατά προτίμηση φιλέτο γλώσσα ή πέρκα για να μην έχει κόκαλα – 1 ματσάκι μαϊντανό – 1 κρεμμύδι ξερό – 2 σκελίδες σκόρδο – 1 ποτήρι λάδι – 3 ντομάτες ώριμες – 1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ – αλάτι – πιπέρι – 1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι, κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις στρώνουμε στον πάτο του ταψιού. Επάνω βάζουμε το ψάρι, ψιλοκομμένο το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και την φρέσκια ντομάτα, που έχουμε περάσει στο μούλτι βάζοντας μέσα και την ζάχαρη για να μην ξινίζει. Διαλύουμε τον πελτέ με 1 ποτήρι νερό και το βάζουμε στο ταψί και τέλος,  βάζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το λάδι.Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μισή ώρα, προσέχοντας να μην μας στεγνώσει. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου