Το να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού, δεν είναι δύσκολο,
αρκεί να προσέξουμε μερικές βασικές λεπτομέρειες. Άλλωστε, αν δεν το πετύχουμε
την πρώτη φορά, την επόμενη φορά θα έχουμε επιτυχία. Κάποιες φορές,
ακολουθώντας την συνταγή, το γλυκό μας μπορεί να βγει πολύ γλυκό ή άγλυκο.
Προσαρμόζουμε λοιπόν την συνταγή την επόμενη φορά στις ποσότητες που
επιθυμούμε.
Να θυμάστε, το γλυκό πρέπει να το δένετε δύο φορές, για καλύτερο δέσιμο,
εκτός αν το φρούτο που κάνουμε γλυκό είναι πολύ ευαίσθητο και με δεύτερο
βράσιμο θα το λιώσουμε.
Μετά το δέσιμο, δεν σκεπάζουμε ποτέ την κατσαρόλα περιμένοντας να κρυώσει
το γλυκό, αλλά σκεπάζουμε με μια πετσέτα που θα απορροφήσει τους ατμούς.
Να προτιμάτε πάντοτε, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, να βάζετε λίγο
περισσότερη ζάχαρη, γιατί τότε το φρούτο που θέλετε να κάνετε γλυκό, δεν
χάνει με το βράσιμο το δικό του ζάχαρο και δεν σταφιδιάζει, αλλά διατηρεί το
χρώμα και το σχήμα του
Όταν τελειώσει το γλυκό που έχουμε σε βάζο, το σιρόπι που μένει, δεν το
πετάμε, αλλά το βάζουμε σε κομπόστα, βάφλες, τηγανίτες.
Το ζαχάρωμα, θα το αποφύγουμε, αν προσθέσουμε στο τέλος του δεσίματος,
λίγο χυμό λεμονιού ή 2-3 κουταλιές γλυκόζη
Για να δούμε αν το σιρόπι μας έχει δέσει κανονικά, στάζουμε σε ένα
πιατάκι με νερό 2-3 σταγόνες σιρόπι και αν γίνει ένας σφιχτός σβώλος, το σιρόπι
είναι έτοιμο, ή μπορούμε να πάρουμε λίγο σιρόπι σε καθαρό κουτάλι και το
βάζουμε σε πιατάκι να κρυώσει και δοκιμάζουμε να το ρίξουμε από το κουτάλι Αν
πέφτει σταγόνα σταγόνα πηχτή και όχι συνεχόμενα σαν υγρό, είναι έτοιμο
Ξαφρίζουμε πάντα τελείως το γλυκό που βράζει, γιατί αλλιώς, στο τέλος θα
έχουμε λευκούς κόμπους επάνω στο γλυκό
Βράζουμε πάντα τα γλυκά μας σε δυνατή φωτιά για να δέσουν γρήγορα και να
μην χάσουν το χρώμα τους
Αν κάποιο γλυκό μας ζαχαρώσει, αδειάζουμε το γλυκό σε κατσαρόλα,
ξεπλένουμε το βάζο με 3-4 κουταλιές νερό το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και το
βάζουμε να πάρει βράση
Αν πάλι έχει ξινίσει, καθαρίζουμε με ένα κουτάλι την
πέτσα που έχει το βάζο και βράζουμε το γλυκό, προσθέτοντας ½ φλιτζ. ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου