Κατάψυξη λαχανικών


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ


Διαλέγουμε αγκινάρες φρέσκες και μεστές. Καθαρίζουμε τα φύλλα και μετά  την υπόλοιπη αγκινάρα και τις κόβουμε σε 2 ή 4 κομμάτια. Περνάμε κάθε αγκινάρα με λεμονόκουπα, για να μην μαυρίζουν κι τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες. Τις ζεματάμε σε νερό που βράζει για ελάχιστα λεπτά και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Αφού κρυώσουν, τις χωρίζουμε σε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε για κάθε μαγείρεμα και τις βάζουμε σε σακουλάκι – δεν ξεχνάμε την ετικέτα – και μετά στην κατάψυξη.


Αφού αγοράσουμε τις μπάμιες, διαλέγοντας πάντα μικρές, θα τις καθαρίσουμε, στο άσπρο μέρος τις μπάμιας. Θα τις πλύνουμε καλά και θα τις στραγγίσουμε στο τρυπητό. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε ηλιέλαιο και αφού κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα λίγες λίγες τις μπάμιες, να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσοχή. Δεν τις ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί θα λιώσουν και δεν τις αφήνουμε πάνω από μερικά λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν από τα λάδια και να κρυώσουν. Μετά τις μοιράζουμε σε σακουλάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη.

Παίρνουμε κουκιά, τα καθαρίζουμε και βγάζουμε το κοτσανάκι (μάτι) που έχουν στο επάνω μέρος. Αφού τα βάλουμε σε τρυπητό, τα πλένουμε και τ’αφήνουμε να στραγγίσουν. Βράζουμε καθαρό νερό και λίγα λίγα ζεματάμε καλά τα κουκιά. Τα βάζουμε σε τρυπητό και τ’αφήνουμε να στραγγίσουν τελείως και να κρυώσουν. Τα μοιράζουμε σε σακουλάκια, αναλόγως την ποσότητα που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα (κάθε σακουλάκι ανά μαγείρεμα), βάζουμε ετικέτα για να ξέρουμε τι περιέχει το σακουλάκι  και την ημερομηνία κατάψυξης. Τα βάζουμε στον καταψύκτη και τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε.


Την εποχή που τα φασολάκια (φρέσκα) είναι φτηνά, μπορούμε να αγοράσουμε κάποια ποσότητα, και να τα βάλουμε στην κατάψυξη, για να έχουμε και τον χειμώνα. Παίρνουμε τα φασολάκια, μπαρμπούνια ή τσαουλιά, τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε μέσα σε τρυπητό. Τα ζεματάμε λίγα λίγα και με τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τ’αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα χωρίζουμε στις ποσότητες που θέλουμε και τα βάζουμε σε σακουλάκια. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε ετικέτες.. ίναι έτοιμα και τα βάζουμε στον καταψύκτη.

ΛΕΜΟΝΙΑ
Για να έχουμε κάθε στιγμή διαθέσιμο λεμόνι χυμό στην κουζίνα μας, παίρνουμε λεμόνια, τα στύβουμε, βάζουμε το χυμό σε σακουλάκια για παγάκια και μετά στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη.


ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
Αφού μαζέψουμε τα φύλλα από το κλίμα, διαλέγοντας πάντα τα τρυφερά και τα υγιή, τους κόβουμε με ένα μαχαίρι τα κοτσάνια.Τα πλένουμε με πολύ νερό πολύ καλά, γιατί μπορεί να έχουν υπολείμματα από ψεκασμό, τα βάζουμε στο τρυπητό και ετοιμάζουμε το νερό να τα ζεματίσουμε.Φροντίζουμε η κατσαρόλα να είναι μεγάλη για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε τα φύλλα ανά δέκα και μόλις πάρουν βράσεοι και αλλάξουν χρώμα τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Και τα βγάζουμε τα βάζουμε σε τρυπητό και τα’αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρτώσουν καλά.Υπολογίζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε για κάθε μαγείρεμα και τα βάζουμε απλωμένα σε σακουλάκια .Τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε τα βγάζουμε μια ώρα περίπου πριν και θα ξεπαγώσουν.


ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Για να φυλάξουμε ντομάτες, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ένας απ’αυτούς, ίσως ο πιο εύκολος, είναι να πάρουμε ώριμες, αλλά γερές ντομάτες, να τις κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια και αφού προσθέσουμε λίγο αλάτι για συντήρηση, να τα βάλουμε σε σακουλάκια και να τα βάλουμε στη κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα ξεπαγώνουμε, τα περνάμε από το μούλτι και βάζουμε στο φαί.ΝΤΟΜΑΤΕΣ (ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ)

Ένας τρόπος για να φυλάξουμε ντομάτα στην κατάψυξη είναι να πάρουμε ώριμες έως πολύ ώριμες ντομάτες και να τις περάσουμε από το μούλτι. Την πολτοποιημένη ντομάτα την μοιράζουμε σε σκουλάκια υπολογίζοντας κάθε σακουλάκι να περιέχει όση ποσότητα χρειαζόμαστε για κάθε μαγείρεμα, βάζουμε ελάχιστο αλάτι για καλλίτερη συντήρηση και τα βάζουμε στον καταψύκτη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου