Μυστικά της κουζίνας


 Συμβουλές για το μαγείρεμα, τα τρόφιμα και το χώρο της κουζίνας γενικότερα.


Όταν κολλήσει το γλυκό



Αν αργήσετε να βγάλετε το κέϊκ από τη φόρμα και κόλλησε, το βουτάτε σε ζεστό νερό. Η ζέστη θα λιώσει το βούτυρο που βουτυρώσατε τη φόρμα και το κέϊκ θα βγει εύκολα.


Αν κολλήσει το φαγητό

Αν κολλήσει το φαγητό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα αρκετό ζεστό νερό και 2 κουταλιές σόδα και τα’ αφήνουμε 3 ώρες. Μετά την πλένουμε.
Καθαρισμός σχάρας φούρνου
Για να καθαρίσουμε τις σχάρες του φούρνου, βάζουμε σε μια λεκάνη, νερό και ένα φλιτζάνι τσαγιού αμμωνία ή σόδα σκόνη και βάζουμε μέσα τις σχάρες να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα τις πλένουμε με ζεστή σαπουνάδα.

Καπάκι μαρμελάδας
Αν το καπάκι της μαρμελάδας ή του γλυκού δεν ανοίγει, βουτάμε το γυάλινο βάζο ανάποδα μέσα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και όταν πάρει 2 βράσεις, το ανοίγουμε 

Τα σκεύη αλουμινίου

Εάν τα σκεύη αλουμινίου που έχουμε στην κουζίνα, έχουν στίγματα  ή λεκέδες, βράζουμε νερό με λεμονόκουπες ή νερό με μερικά κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια, αφήνουμε να κρυώσει το νερό και πλένουμε το σκεύος.


Τάρτα

Για να πετύχει η τάρτα, καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης  με ξερά φασόλια και την ψήνουμε, πριν τη γέμισή της.


Μακαρονάδα

Η μακαρονάδα μας θα γίνει διαφορετική αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο, με 1 κούπα κρέμα γάλακτος και λίγο ροκφόρ.

Γυάλινο βάζο
Αν κάποιο καπάκι από γυάλινο βάζο δεν ανοίγει,το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε στον πάτο, ή ρίχνουμε νερό στο καπάκι.

Βούτυρο
Αντί να ζεστάνουμε το βούτυρο που χρησιμοποιούμε για τα γλυκίσματά μας, ζεσταίνουμε καλά το μπολ στο οποίο θα το χτυπήσουμε.

Κοκτέϊλ
Για να είναι το κοκτέιλ εντυπωσιακό, περνάμε τα χείλη του ποτηριού με λεμόνι, το ακουμπάμε σε ζάχαρη και σερβίρουμε το ποτό.

Παλιές πιατέλες
Για να γίνουν οι παλιές πιατέλες αστραφτερές και να φύγουν οι μαύρες κηλίδες, τις πλένουμε με νερό, χλωρίνη, αλάτι,ένα καλό σαπούνισμα και τέλος ξέβγαλμα.

Το κέϊκ

Όταν το κέικ δεν ξεκολλάει από τη φόρμα, βρέχουμε ένα πανί με ζεστό νερό, τυλίγουμε τη φόρμα και σε λίγο δοκιμάζουμε να βγάλουμε το κέικ.


Τυρί φέτα

Για να ξαρμυρίσουμε τυρί φέτα που μας φαίνεται αλμυρή, τη βάζουμε για λίγες ώρες σε γάλα.


Αναμμένο κερί
Ένα αναμμένο κερί, απομακρύνει τη μυρωδιά του κομμένου κρεμμυδιού


Αλάτι

Αν σας έχει πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό, θα καθαρίσετε μια πατάτα, θα την κόψετε κομμάτια και θα την βάλετε μέσα στο φαγητό. Λίγο πριν βράσει το φαγητό, θα την αφαιρέσετε και θα έχει τραβήξει όο το επι πλέον αλάτι.


Μπιφτέκια
Για να γίνουν τα μπιφτέκια μας αφράτα, βάζουμε στη ζύμη λίγη μπύρα.


ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ

Για να ξεφλουδίσουμε τα βραστά αυγά, χωρίς να χαλάσουμε τα’ ασπράδια τους, τα χτυπάμε σιγά σιγά να θρυμματιστεί το τσόφλι και τα βάζουμε 20΄σε κρύο νερό.


Τηγανιτά κολοκυθάκια

Τα τηγανιτά κολοκυθάκια, θ’ απορροφήσουν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα, αν τ΄αλατίσουμε μισή ώρα πριν τα τηγανίσουμε.-b-f


Απορροφητήρας

Αν χάλασε ο απορροφητήρας, ανοίγετε το παράθυρο και καίτε μέσα σ’ ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού και δεν μυρίζει τίποτα.


Ρεβύθια

Για να βράσουν γρήγορα τα ρεβύθια και να βγούν οι φλούδες εύκολα, βάζουμε λίγη σόδα  στο νερό  που θα τα μουσκέψουμε, από το προηγούμενο βράδυ.

Πίτα

Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα, την αλείφουμε με μίγμα αυγού που έχουμε χτυπήσει με γάλα και λάδι.

Καθαρισμός φούρνου
Για να καθαρίσουμε τον φούρνο, χρησιμοποιούμε ένα μίγμα από λευκό ξύδι, σόδα μαγειρικής και ζεστό νερό.

Καρότα
Για να παραμένουν τα καρότα φρέσκα στο ψυγείο, πριν τα βάλουμε, κόβουμε το κοτσάνι.

Έντομα στα ντουλάπια
Για να μην κόβουν βόλτες έντομα στα ντουλάπια της κουζίνας σας, βάλτε μέσα μερικά δαφνόφυλλα.

Καθαρισμός κρεμμυδιών

Όταν καθαρίζετε κρεμμύδια, έχετε δίπλα σας λεκανίτσα  με νερό και τα ρίχνετε μέσα, ώστε όταν τα κόψετε να μην δακρύσετε.


ίΜαρινάρισμα ψαριών

Το μαρινάρισματων ψαριών, των λαχανικών, των πουλερικών και του κρέατος, αρκετές ώρες πριν το μαγείρεμα, χαρίζει επιτυχία στο μαγείρεμα και σίγουρη νοστιμιά. 

Στεφάνια κουζίνας
Για να λάμπουν τα στεφάνια της κουζίνας, τα περνάμε με ξύδι και μετά τα τρίβουμε μ’ ένα συρματάκι βουτηγμένο σε λεμόνι προσεκτικά.

Βάζο μουστάρδας
Αν μέσα στο βάζο της μουστάρδας, βάλουμε ένα κομμάτι λεμόνι, θα την διατηρήσουμε περισσότερο.

Ψάρια
Όταν καθαρίζουμε ψάρια, ή γενικότερα θαλασσινά, για να μη μυρίζουν τα χέρια μας, , τα πλένουμε με μαλακτικό ρούχων.

Ασημένια μαχαιροπίρουνα
Για να μην μαυρίζουν τα μαχαιροπίρουνα  (ασημένια ), βάζουμε μέσα στο κουτί, ή το συρτάρι που τα φυλάμε, λίγη καμφορά.

Λαχανικά

Για να διατηρήσουμε φρέσκα τα λαχανικά μας, βάζουμε τσαλακωμένες εφημερίδες γύρω γύρω από το χώρο που θα τα φυλάξουμε.


Λεμόνια

Τα λεμόνια, διατηρούνται φρέσκα, αν τα βάλουμε σε πλαστικό κουτί και μετά στην κατάψυξη.


Μπεσαμέλ
Μπορούμε , ν’ αντικαταστήσουμε την μπεσαμέλ, με μίγαπό χτυπημένους κρόκους αυγών,  κρέμα γάλακτος,, ή πλήρες γιαούρτι και τριμμένο τυρί.

Μουστάρδα
Αν θέλουμε να είναι πάντα φρέσκια ή μουστάρδα μας, βάζουμε ένα κομματάκι λεμονιού, μέσα στο βάζο.

Μυρωδιά ψαριού
Για να μη μυρίσει όλο το σπίτι ψάρι όταν ψήνουμε ή τηγανίζουμε, βάζουμε στην άκρη της σχάρας ή του τηγανιού, μια μικρή λεμονόκουπα.

Μαρινάρισμα
Για να έχουμε περισσότερη νοστιμιά στα ψάρια, κρέας, κοτόπουλο, τα μαρινάρουμε για αρκετή  ώρα πριν το μαγείρεμα.

Ζύμη
Αν κολλάει η ζύμη μας και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, τυλιγμένη με μεμβράνη.

Μυρωδιά ψαριού
Αν προσθέσουμε λίγο ξύδι, στο τηγάνι, νώ τηγανίζουμε ψάρια, μειώνουμε αισθητά τη μυρωδιά της ψαρίλας.

Σκόρδο
Πολλές φορές, αγοράζουμε ένα κεφάλι σκόρδο, χρησιμοποιούμε λίγο και μετά από λίγο καιρό πετάμε το υπόλοιπο, γιατί χαλάει. Μπορείτε λοιπόν, να τα καθαρίσετε όλα, να τα βάλετε σε βαζάκι που κλείνει ερμητικά, μέσα σε λάδι και να τα φυλάξετε στο ψυγείο, για πολύ καιρό.                                                     

Κρέμα γάλακτος
Αν η κρέμα γάλακτος σας πέφτει βαριά, αντικαταστήστε την μισή ποσότητα της κρέμας, με γάλα πλήρες .

Κουνουπίδι
Για να μην μυρίζει το σπίτι όταν μαγειρεύουμε κουνουπίδι, βάζουμε ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε ξύδι, επάνω στο καπάκι ,ή κόβουμε ένα κομμάτι λεμόνι και το βράζουμε μαζί με το κουνουπίδι

Ξηροί καρποί
Για να μένουν πάντα φρέσκοι και τραγανοί οι ξηροί καρποί, σαν να τους αγοράσαμε τώρα, τους κλείνουμε σε τάπερ και τους φυλάμε στο ψυγείο όσο καιρό θέλουμε.

Καρότα
Για να καθαρίσετε πιο εύκολα τα καρότα, τα βουτάτε για λίγο σε ζεστό νερό και μετά τα καθαρίζετε.

Κεφτεδάκια
Τα κεφτεδάκια μας, θα γίνουν πιο αφράτα, αν στη ζύμη, βάλουμε λίγο ξύδι.

Καρύδια
Για να βγάλουμε εύκολα την φλούδα από τα καρύδια, τα βυθίζουμε για αρκετή ώρα σε ζεστό γάλα.

Αρωματικό ξύδι
Για να κάνουμε αρωματικό ξύδι, βάζουμε ένα κλωνάρι θυμάρι και 2-3 σκελίδες σκόρδο σ’ ένα μπουκάλι ξύδι, τ’ αφήνουμε λίγες μέρες, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλι.

Μελιτζάνες
Για να μην τραβάνε πολύ λάδι οι μελιτζάνες στο τηγάνι, τις βουτάμε 5΄σε μπύρα και μετά τις τηγανίζουμε , αφού τις αλευρώσουμε ή τις περάσουμε από κουρκούτι. Πάντα όμως, όταν τις βγάζουμε τις βάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ταψί
Για να καθαρίσουμε ένα λερωμένο ταψί, δεν χρειάζεται σύρμα, αρκεί να το μουλιάσουμε με νερό και αρκετό αλάτι


.Λάχανο

 Για να μην μυρίζει το σπίτι όταν μαγειρεύουμε λάχανο ή κρεμμύδια, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ένα κομμάτι φλούδα.

Ντομάτες
Για να ξεφλουδίσετε εύκολα τις ντομάτες, τις βουτάτε σε νερό που βράζει, για πολύ λίγο και αμέσως μετά σε ένα λεκανάκι με κρύο νερό, όπου έχετε βάλει και μερικά παγάκια. Ξεφλουδίζουν αμέσως.

Ρύζι

Για να γίνει το ρύζι σας άσπρο, όταν βράζει, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας λεμόνι.


Λεμόνι
Όταν θέλετε λίγο μόνο χυμό λεμονιού, τρυπήστε τη φλούδα και μετά πιέστε το, να βγει όσο χρειάζεστε.
Για να βγάλετε όλο το χυμό από ένα λεμόνι, πριν το στύψετε το ζεσταίνετε.


Μουχλιασμένο τυρί
Για να μην σας μουχλιάζει το τυρί, φυλάξτε το στο ψυγείο τυλιγμένο σε ένα πανί βουτηγμένο σε αλατόνερο και στημένο.



Σπαράγγια
Αν έχετε στο ψυγείο σας σπαράγγια και δεν δείχνουν πολύ φρέσκα, τα φρεσκάρετε βάζοντας τις ρίζες σε νερό.


Ζουμί ψαριού

Αν ρίξετε λίγο λεμόνι στο ζουμί όταν βράζει το ψάρι, θα γίνει άσπρο το κρέας του και πιο σφιχτό.

Ψωμί

Το φρέσκο ψωμί κόβετε ευκολότερα με ζεστό μαχαίρι.                                 


Μακαρόνια
Όταν θέλουμε να βράσουμε μακαρόνια, ρίχνουμε το αλάτι στην αρχή του βρασίματος πριν βάλουμε τα μακαρόνια, για να μην μας χυλώσουν.


Λαχανικά
Αν, καθαρίζοντας λαχανικά, λεκιάσουν τα χέρια σας, τα τρίβετε με ωμή πατάτα ή λεμόνι.

Κρεμμύδια
Μετά το καθάρισμα των κρεμμυδιών, τρίβουμε τα χέρια μας με λεμόνι ή ξύδι για να ξεμαυρίσουν.

Κόψιμο κρεμμυδιών
 Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα, και τα χέρια σας μυρίζουν πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε α χέρια σας

Κρεμμύδια
Όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια τις πιο πολλές φορές δακρύζουν τα μάτια μας. Για να το αποφύγουμε, , βουτάμε τα κρεμμύδια σε ξύδι ή  τα ραντίζουμε .


Μυρωδιά χεριών
Για να μη μυρίζουν τα χέρια σας  μετά το καθάρισμα και το πλύσιμο των ψαριών, τα τρίβετε με οξυζενέ και μετά τα σαπουνίζετε.

Μούχλα
Αν η ψωμιέρα μας έχει πιάσει σε μερικά σημεία μούχλα, την πλένουμε σε 1 κιλό νερό με 5 κουταλιές ξύδι.

Μπλέντερ
Για να καθαρίσουμε το μπλέντερ ή το μούλτι, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό, το δουλεύουμε για 30΄΄  και μετά το ξεπλένουμε.

Μουστάρδα
Λίγο αλάτι στην επιφάνεια της μουστάρδας την κρατάει φρέσκια για πολύ καιρό.

Τηγάνισμα
Όταν τηγανίζετε, φροντίζετε πάντα τα υλικά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πετάγετε το λάδι στο τηγάνισμα. Μπορείτε όμως να το αποφύγετε, βάζοντας στο κέντρο του τηγανιού λίγο αλάτι, μια κουταλιά περίπου ,την ώρα που ζεσταίνετε το λάδι.


Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, που χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας, πρέπει να τα πλένουμε πολύ προσεκτικά, ειδικά τα εισαγόμενα, γιατί ψεκάζουν τη φλούδα τους με μυκητοκτόνο, το οποίο φεύγει πολύ δύσκολα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου