ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας
5 αυγά
1 ¼ φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. γάλα
1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλιά κοφτήμαχλέπι
Αυγά κόκκινα ή ασπρισμένα αμύγδαλα προαιρετικά
Εκτέλεση
Βράζουμε το μαχλέπι σε λίγο νερό, το σουρώνουμε
και μετράμε ένα φλιτζανάκι του καφέ. Σε
χλιαρό γάλα, λιώνουμε με τα δάχτυλα τη μαγιά, προσθέτουμε ½ φλιτζ. αλεύρι
και κάνουμε ένα χυλό. Βάζουμε τη λεκανίτσα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Σε άλλη
μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο με το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το βούτυρο, τ’αυγά, τη ζάχαρη, το
μαχλέπι και το χυλό. Ζυμώνουμε καλά να γίνουν μια ζύμη μαλακή. Σκεπάζουμε τη
λεκάνη ή τη διπλώνουμε σε κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Την ξαναζυμώνουμε, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μικρά τσουρέκια σε διάφορα
σχήματα. Αν θέλουμε, καρφώνουμε επάνω σε κάθε τσουρεκάκι ένα αυγό κόκκινο, ή το
γαρνίρουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε λαδωμένα λαμαρινάκια, τα σκεπάζουμε
να φουσκώσουν και όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε
σε μέτρο φούρνο μισή ώρα. Σημ..το γάλα που θα λιώσουμε τη μαγιά, πρέπει
να είναι χλιαρό κα όχι ζεστό, γιατί τότε δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου