Όλα τα φρούτα μπορούν να γίνουν
μαρμελάδα. Μπορούμε να κάνουμε και πολλούς συνδυασμούς φρούτων. Αν τα φρούτα μας
έχουν σκληρή φλούδα, όπως τα πορτοκάλια, πριν τα περάσουμε από το μούλτι, τα βράζουμε
για μισή ώρα σε πολύ νερό, τα στραγγίζουμε
και τα λιώνουμε. Με τον τρόπο αυτό, θα αλεστούν πιο εύκολα και δεν θα χρησιμοποιήσουμε
νερό. Αποφεύγουμε να βάζουμε στην μαρμελάδα μας νερό, για να δέσει πιο γρήγορα.
Η ιδανική δοσολογία φρούτου και ζάχαρης είναι 1 κιλό φρούτο, 800 γραμ. ζάχαρη. Πάντα όμως
πρσαρμόζουμε την δοσολογία, ανάλογα με τα γούστα μας ή αν υπάρχει πρόβλημα υγείας.
Αν πάλι σας αρέσει να είναι πολύ γλυκιά, θα βάλετε πιο πολύ ζάχαρη. Δεν ξεχνάμε
ποτέ, ότι κατά την ώρα που βράζει η μαρμελάδα, πρέπει να την ανακατεύουμε πολύ
συχνά, γιατί πιάνει πολύ εύκολα και αν αρπάξει η μαρμελάδα μας, θα πάρει βαριά
μυρωδιά, που θα χαλάσει την μαρμελάδα μας. Επειδή τα φρούτα πολλές φορές αφήνουν
υγρό, αφού δέσουμε την μαρμελάδα, την άλλη μέρα, πριν την βάλουμε σε βάζο, καλό
είναι να την κοιτάξουμε και αν χρειάζεται την ξαναβράζουμε για λίγο σε δυνατή
φωτιά.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΛΕΜΟΝΙ-ΝΕΡΑNΤΖΙ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΛΕΜΟΝΙ-ΝΕΡΑNΤΖΙ
ΥΛΙΚΑ
5 πορτοκάλια-4 νεράτζια-2
λεμόνια-2 βανίλιες-ζάχαρη(όσο φρούτο τόση ζάχαρη δηλαδή ένα προς ένα)-2
βανίλιες προαιρετικά-1/2 νεροπότηρο νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και ξύνουμε λίγο
εξωτερικά όλα τα φρούτα. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και
τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε και αφαιρούμε τα
κουκούτσια. Μετά τα περνάμε στο μπλέντερ να γίνουν παχύς πολτός. Βάζουμε στη ν
κατσαρόλα τον πολτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις βανίλιες. Βράζουμε
σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η
μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα.
Βερίκοκα μαρμελάδα
2
κιλά ώριμα βερίκοκα - 1 κιλό ζάχαρη – 2 κουταλιές
χυμό λεμονιού
1.280 γραμ. βερίκοκα - 1.280 γραμ. ζάχαρη - 1
φλιτζ. νερό - 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι.
2
κιλά βερίκοκα - 1 ½ κιλό ζάχαρη - 1/2 φλιτζ. νερό
Βερίκοκα μαρμελάδα
Υλικά
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα βερίκοκα, τα
πλένουμε και αφού τ’ ανοίξουμε, τους βγάζουμε το κουκούτσι. Τα περνάμε από το
μούλτι και βάζουμε τον πολτό με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να δέσει η μαρμελάδα.
Αφαιρούμε τον αφρό και πριν κατεβάσουμε την μαρμελάδα ρίχνουμε το χυμό
λεμονιού.
Υλικά
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα βερίκοκα, τα
πλένουμε και αφού τ’ ανοίξουμε, τους βγάζουμε το κουκούτσι. Τα περνάμε από το
μούλτι και βάζουμε τον πολτό με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να δέσει η μαρμελάδα.
Αφαιρούμε τον αφρό και πριν κατεβάσουμε την μαρμελάδα ρίχνουμε το χυμό
λεμονιού.
Υλικά
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα βερίκοκα, τα
πλένουμε και αφού τ’ ανοίξουμε, τους βγάζουμε το κουκούτσι. Τα περνάμε από το
μούλτι και βάζουμε τον πολτό με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να δέσει η μαρμελάδα.
Αφαιρούμε τον αφρό και πριν κατεβάσουμε την μαρμελάδα ρίχνουμε το χυμό
λεμονιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου