21/7/12



Κομπόστα μήλα και αχλάδια
Υλικά
 1 κιλό μήλα – 1 κιλό αχλάδια – 2 λεμόνια – 600 γραμ. ζάχαρη άχνη – 1 ½ κιλό νερό
Εκτέλεση
Θα καθαρίσετε τα αχλάδια και τα μήλα, κόβοντας τ’ αχλάδια στη μέση, τα μήλα στα 3 και αφαιρώντας τη φλούδα, τα κουκούτσια και ότι σκληρό υπάρχει. Θα έχετε ένα λεκανάκι με νερό και χυμό λεμονιού και θα βάζετε τα φρούτα μέσα μετά το καθάρισμα, μέχρι να τελειώσουν όλα. Θα βάλετε να βράσουν τα φρούτα με τη ζάχαρη και το νερό και όταν μαλακώσουν τα φρούτα, θα τα βγάλετε με τρυπητή κουτάλα και θα δέσετε το σιρόπι, αλλά όχι πολύ. Όταν είναι έτοιμο, το αδειάζετε στα φρούτα.


Ροδάκινα κομπόστα

Υλικά
 640 γραμ. ροδάκινα - 1 φλιτζ. ζάχαρη - 1 φλιτζ. νερό – 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Διαλέγουμ ροδάκινα που να μην είναι πολύ ώριμα. Τα πλένουμε και τα κόβουμε 3 κάθετα κομμάτια το καθένα.Τα βάζουμε σε λακανάκι με νερό που έχουμε ρίξει 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μια φλούδα λεμονιού για 2΄και ρίχνουμε τα ροδάκινα. Μόλις μαλακώσουν, πρσοχή, δεν θέλουν πάνω από 5, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια σουπιέρα. Δένουμε το σιρόπι, όχι πολύ, γιατί η κομπόστα δεν θέλει δέσιμο σαν το γλυκό του κουταλιού και το αδειάζουμε στα ροδάκινα.
,
Υλικά
 640 γραμ. μήλα φιρίκια - 1 φλιτζ. ζάχαρη - 2 φλιτζ. νερό - 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Παίρνουμε τα μήλα, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους, τα κόβουμε σε δύο κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και ότι σκληρό έχουν και τα βάζουμε σε νερό που έχουμε ρίξει λίγο χυμό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Αφού τα ξεπλύνουμε, τα βράζουμε με το νερό και τη ζάχαρη,  βάζοντας και μια φλούδα λεμονιού και όταν μαλακώσουν τα μήλα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια σουπιέρα ή σαλατιέρα. Δένουμε ελαφρά το σιρόπι, βγάζουμε τη φλούδα το λεμόνι και το ρίχνουμε στα μήλα.


Κομπόστα ανάμικτη
Υλικά:
320 γραμ. αχλάδια - 320 γραμ. μήλα - 320 γραμ. ροδάκινα - 320 γραμ. βερίκοκα - 640 γραμ. ζάχαρη - 3 φλιτζ. νερό - 3-5 γαρύφαλλα - 1 φλούδα λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τ’ αχλάδια, κόβουμε το καθένα σε 4 κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά να βράσουν. Αφού βράσουν για 5΄ρίχνουμε τα ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα φέτες, να βράσουν κι αυτά μαζί με τ’ άλλα, για 5΄. Αφού μαλακώσουν αρκετά τα φρούτα και δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε και τα βερίκοκα πλυμένα και κομμένα στα δύο και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Βγάζουμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα, δένουμε το σιρόπι και αφού κρυώσει, περιχύνουμε τα φρούτα.


Υλικά
 960 γραμ. αχλάδια - 1 φλιτζ. ζάχαρη - 1 ½ φλιτζ. νερό - 1 φλούδα λεμόνι - 1 χαρτάκι βανίλια.
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τα αχλάδια τα κοτσάνια, τα κόβουμε σε 2 κομμάτια, τα καθαρίζουμε από την φλούδα, τους σπόρους, τα σκληρά και τα βάζουμε σε λεκανάκι με χυμό λεμονιού. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε και την φλούδα λεμονιού  και τ’ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τ’ αχλάδια. Ρίχνουμε τη βανίλια και τ’ αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.


Υλικά
 640 γραμ. βερίκοκα - 1 φλιτζ. ζάχαρη - 1 φλιτζ. νερό
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μεγάλα βερίκοκα, προσέχοντας να μην είναι πολύ μαλακά. Τα πλένουμε, τους αφαιρούμε το κουκούτσι, ανοίγοντάς τα στη μέση και βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5΄. Ρίχνουμε τα βερίκοκα και σε 3-4΄τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να  δέσει λίγο. Πριν ρίξετε το σιρόπι στα βερίκοκα, με ένα μυτερό μαχαιράκι, μπορείτε προσεκτικά να αφαιρέσετε την φλούδα τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου