Μελιτζάνες γεμιστές
Υλικά
6 μέτριες μελιτζάνες – αλάτι –
λάδι – 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα – 200 γραμ. μανιτάρια
ψιλοκομμένα – 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη – 1 φλιτζ. γάλα – 3 αυγά – μαϊντανό
- 1 ½ φλιτζ. τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις
μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις
αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε
σε ταψί, αφού τις αλείψουμε με λάδι. Τις ψήνουμε στο φούρνο 40΄περίπου, ώσπου
να μαλακώσουν. Σοτάρουμε σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μανιτάρια
ψιλοκομμένα, και μετά 5΄ το
κατεβάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι, την φρυγανιά βρεγμένη στο γάλα, τ’ αυγά
χτυπημένα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, και τα 2/3 του τυριού. Πιέζουμε με ένα
πιρούνι τις μελιτζάνες στο άνοιγμα για να ανοίξουν και τις γεμίζουμε με το μίγμα
που έχουμε φτιάξει. Τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τις ψήνουμε σε μέτριο
φούρνο 45΄.
Υλικά
5 μεγάλα και χοντρά κολοκύθια
– 250 γραμ.
κιμά – ½ φλιτζ. ρύζι – 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο – 1 μέτριο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο – αλάτι – πιπέρι – 2 αυγά – το χυμό από ένα λεμόνι - λάδι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα κολοκύθια, ( κόβετε
το επάνω μέρος του κολοκυθιού και ελάχιστα το κάτω μέρος ) και τα πλένετε. Με
το ειδικό εργαλείο, αδειάζετε τα κολοκύθια. Σε ένα λεκανάκι, φτιάχνετε την γέμιση,
βάζοντας, τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο,
το αλάτι, το πιπέρι, μια κουταλιά λάδι και αναμιγνύετε. Γεμίζετε τα κολοκύθια,
προσέχοντας να μην τα γεμίσετε μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Μ’ ένα πιρούνι,
τρυπάτε σε μερικά σημεία τα κολοκύθια για να βράσουν πιο γρήγορα και να μπει
ζουμί στο εσωτερικό και να βράσει και η γέμιση. Τα κλείνετε στο επάνω μέρος ή
με κομμάτι από το επάνω μέρος που καθαρίσατε ή με ένα κομμάτι πατάτα, για να
μην αδειάσει η γέμιση και τα στρώνετε στη κατσαρόλα, βάζετε λάδι, λίγο αλάτι
και νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Όταν πιούν το νερό τους τα κατεβάζετε και κάνετε
το αυγολέμονο για να τα περιχύσετε.
Υλικά
500 γραμμ. κολοκυθάκια – 600 γραμμ.
ντομάτες – 150 γραμμ. γραβιέρα – 150 γραμμ. ζαμπόν – ρίγανη – 8 φέτες χωριάτικο
ψωμί – 4 κουταλιές της σούπας λάδι – πιπέρι – αλάτι.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις άκρες από τα
κολοκύθια, τα πλένουμε και τα κόβουμε φέτες μαζί με τις ντομάτες και το τυρί. Λαδώνουμε
ένα πυρέξ , βάζουμε μια στρώση κολοκυθάκια, μια στρώση ντομάτες, αλάτι, πιπέρι,
μια στρώση ψωμί, γραβιέρα τριμμένη και ζαμπόν. Ρίχνουμε λίγο λάδι και ρίγανη
και συνεχίζουμε έτσι σε στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σκεπάζουμε μ
αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο στους 1600 για45΄περίπου.
Μελιτζάνες με ρύζι
Μελιτζάνες με ρύζι
Υλικά
6 μακρόστενες μελιτζάνες – 1 κουταλάκι
γλυκού ντοματοπελτέ – ½ ποτήρι νερό – 4 ώριμες ντομάτες – 2 σκελίδες σκόρδο – 1
κρεμμύδι – λίγη κανέλλα – 1 ποτήρι του κρασιού λάδι – ½ κιλό ρύζι νυχάκι – 1 κουταλιά
της σούπας βούτυρο – αλάτι – πιπέρι.
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες
σε κύβους, 2-2 1/2 εκ. τον κάθε ένα,τις βάζουμε σε νερό και τις αφήνουμε 10΄.
Τις ακουμπάμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από τα νερά. Μετά τις περνάμε από το καυτό λάδι και από τις
δύο πλευρές, για λίγο, ίσα που θα κάνουν χρώμα Στο ίδιο τηγάνι έχουμε ρίξει το
σκόρδο κομμένο κομματάκια. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη του τυριού και το
σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες, τις ντομάτες,
περασμένες στον τρίφτη, τον τοματοπελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20΄. Πριν τα κατεβάσουμε ρίχνουμε την κανέλλα.
Βάζουμε στη φωτιά μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και όταν βράσει, ρίχνουμε
το ρύζι και το βράζουμε 10΄. Το σουρώνουμε και το ζεματάμε με το βούτυρο, το βάζουμε
σε φόρμα και το ξεφορμάρουμε στην πιατέλα και επάνω του αλλά και γύρω γύρω τις μελιτζάνες
με τη σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου