Αχλάδι γλυκό
Υλικά:
1 ½ κιλό αχλάδια μικρά – 1 ½ κιλό ζάχαρη –
χυμό από 1 ½ λεμόνια – 3 φλιτζ. Νερό – 2 βανίλιες άρωμα
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από
τα αχλάδια με το εργαλείο που καθαρίζουμε
και τα μήλα. Καθαρίζουμε προσεκτικά την εξωτερική φλούδα, αλλά δεν κόβουμε τα
κοτσάνια. Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι μέχρι να τελειώσουν όλα,
για να μην μας μαυρίσουν και μετά τα ξεπλένουμε. Τα βάζω με το νερό, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα αφήνω να βράσουν, μέχρι
να δέσει το γλυκό.
Υλικά
50-60 σύκα μικρά άγουρα – 5-6
ποτήρια ζάχαρη – 2 κουταλιές γλυκόζη – 2 ποτήρια νερό – λίγη αρμπαρόριζα ή βανίλια
Εκτέλεση
Ανοίγουμε από την κάτω μεριά
του σύκου μια μικρή οπή, όσο μια φακή και σκαλίζουμε μέσα με μια οδοντογλυφίδα ώστε
να εισχωρήσει το σιρόπι. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, όπου προσθέτουμε (όσο ένα ρεβίθι) γαλαζόπετρα, ώστε
να μείνουν πράσινα. Αφού βράσουν, δοκιμάζουμε να τσιμπιούνται με βελόνα, τα
στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό το οποίο αλλάζουμε 2-3 φορές στη διάρκεια
της ημέρας. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε όρθια σε πετσέτα. Βράζουμε τη ζάχαρη
με το νερό, τη γλυκόζη και την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, μέχρι να μισοδέσει το
σιρόπι. Ρίχνουμε τα σύκα ένα ένα και δένουμε το γλυκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου