23/6/12


Το να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προσέξουμε μερικές βασικές λεπτομέρειες. Άλλωστε, αν δεν το πετύχουμε την πρώτη φορά, την επόμενη φορά θα έχουμε επιτυχία. Κάποιες φορές, ακολουθώντας την συνταγή, το γλυκό μας μπορεί να βγει πολύ γλυκό ή άγλυκο. Προσαρμόζουμε λοιπόν την συνταγή την επόμενη φορά στις ποσότητες που επιθυμούμε.
Να θυμάστε, το γλυκό πρέπει να το δένετε δύο φορές, για καλύτερο δέσιμο, εκτός αν το φρούτο που κάνουμε γλυκό είναι πολύ ευαίσθητο και με δεύτερο βράσιμο θα το λιώσουμε.
Μετά το δέσιμο, δεν σκεπάζουμε ποτέ την κατσαρόλα περιμένοντας να κρυώσει το γλυκό, αλλά σκεπάζουμε με μια πετσέτα που θα απορροφήσει τους ατμούς.
Να προτιμάτε πάντοτε, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, να βάζετε λίγο περισσότερη ζάχαρη, γιατί τότε το φρούτο  που θέλετε να κάνετε γλυκό, δεν χάνει με το βράσιμο το δικό του ζάχαρο και δεν σταφιδιάζει, αλλά διατηρεί το χρώμα  και το σχήμα του
Όταν τελειώσει το γλυκό που έχουμε σε βάζο, το σιρόπι που μένει, δεν το πετάμε, αλλά το  βάζουμε σε κομπόστα, βάφλες, τηγανίτες.
Το ζαχάρωμα, θα το αποφύγουμε, αν προσθέσουμε στο τέλος του δεσίματος, λίγο χυμό λεμονιού ή 2-3 κουταλιές γλυκόζη
Για να δούμε αν το σιρόπι μας έχει δέσει κανονικά, στάζουμε σε ένα πιατάκι με νερό 2-3 σταγόνες σιρόπι και αν γίνει ένας σφιχτός σβώλος, το σιρόπι είναι έτοιμο, ή μπορούμε να πάρουμε λίγο σιρόπι σε καθαρό κουτάλι και το βάζουμε σε πιατάκι να κρυώσει και δοκιμάζουμε να το ρίξουμε από το κουτάλι Αν πέφτει σταγόνα σταγόνα πηχτή και όχι συνεχόμενα σαν υγρό, είναι έτοιμο
Ξαφρίζουμε πάντα τελείως το γλυκό που βράζει, γιατί αλλιώς, στο τέλος θα έχουμε λευκούς κόμπους επάνω στο γλυκό
Βράζουμε πάντα τα γλυκά μας σε δυνατή φωτιά για να δέσουν γρήγορα και να μην χάσουν το χρώμα τους
Αν κάποιο γλυκό μας ζαχαρώσει, αδειάζουμε το γλυκό σε κατσαρόλα, ξεπλένουμε το βάζο με 3-4 κουταλιές νερό το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και το βάζουμε να πάρει βράση
Αν πάλι έχει ξινίσει, καθαρίζουμε με ένα κουτάλι την πέτσα που έχει το βάζο και βράζουμε το γλυκό, προσθέτοντας ½ φλιτζ. ζάχαρη.


Αχλάδι γλυκό
Υλικά:
 2 κιλά αχλάδια, όσο γίνετε πιο μικρά – 1 ½ κιλό ζάχαρη – 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
 Ρίχνω τα αχλάδια σε βραστό νερό για 1-2΄ και μετά τα ξεφλουδίζω και τους αφαιρώ τα κουκούτσια. Βάζω τα αχλάδια στη κατσαρόλα και νερό να τα σκεπάσει και όταν μισοβράσει, προσθέτω την ζάχαρη και τα βράζω σιγά να δέσουν. Τα κοτσάνια δεν τα κόβω. 


Υλικά
1 κιλό σταφύλια φράουλες – ½ κιλό ζάχαρη – 2 κλαδάκια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε από τα τσαμπιά τα σταφύλια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Με μια φουρκέτα ή τσιμπιδάκι για τα μαλλιά, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια από κάθε ρόγα σταφύλι. Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα ζεματάμε σε βραστό νερό και αμέσως τα στραγγίζουμε (στο σουρωτήρι) και τους ρίχνουμε κρύο νερό, για να καθαρίσουμε εύκολα το φλοιό τους. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να λιώσει η ζάχαρη, και το δένουμε. Ρίχνουμε τα σταφύλια και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε το γλυκό να δέσει καλά.


Υλικά
1 κιλό σύκα φρέσκα – 1 κιλό ζάχαρη – ½ φλιζ. γλυκόζη – 2 φλιτζ. τσαγιού νερό – 3 βανίλιες άρωμα – αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη.
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μικρά σύκα, αφαιρούμε το κοτσάνι, αν έχουν, τα πλένουμε, τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, και τα ρίχνουμε σε μια πήλινη λεκάνη, στην οποία έχουμε νερό γαλαζόπετρας (Διαλύουμε ½ κουταλιά γαλαζόπετρας σε 10-12 φλιτζ. τσαγιού νερό ). Τ’ αφήνουμε να μείνουν μισή ώρα, τα ξεπλένουμε 4-5 νερά και τα στραγγίζουμε καλά. Μπήγουμε σε κάθε σύκο μισό αμύγδαλο. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει 5΄και ρίχνουμε μέσα τα σύκα. Τα βράζουμε 5,΄ κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επομένη. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζουμε το γλυκό, προσθέτουμε τη βανίλια και τη γλυκόζη και περιμένουμε  να δέσει καλά το γλυκό. 


Υλικά
1.280 γραμμ. βύσσινο – 1.280 γραμμ. ζάχαρη – 1 ποτήρι νερό – 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένετε το βύσσινο με άφθονο νερό, το καθαρίζετε από τα φύλλα και τα κοτσάνια και αφαιρείτε τα κουκούτσια με μια φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο. Το βάζετε στην κατσαρόλα που θα το βράσετε, μια στρώση βύσσινα, μια στρώση ζάχαρη, μέχρι να βάλετε όλα τα υλικά και το αφήνετε περίπου 3 ώρες. Το βάζετε να βράσει σε δυνατή φωτιά, το ξαφρίζετε και όταν δέσει ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το κατεβάζετε.
Σημ. Τα κουκούτσια που θα βγάλετε από το καθάρισμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε λικέρ
Σημ. Αν θέλετε να βγάλετε βυσσινάδα, θα βάλετε 1 με 1 ½ κιλό ζάχαρη επιπλέον για να δέσετε το γλυκό.


ΥΛΙΚΑ
Διάφορα γλυκά κουταλιού-1 ποτήρι νερό-500 γραμμ .ζάχαρη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, με τη ζάχαρη και το νερό, τ’ανακατεύουμε για να γίνει σιρόπι,(όχι πιο πολύ από ένα λεπτό). Μετά βγάζουμε τα κομματάκια του γλυκού από το σιρόπι (βύσσινο, αχλάδι, βερίκοκο και άλλα) κι αφού πρώτα τα στραγγίσουμε από το σιρόπι τους, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Όταν πάρουν μια βράση, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τ’αφήνουμε να μισοκρυώσουν. Βάζουμε σ’ένα μπολ το σιρόπι και το δουλεύουμε  με το σύρμα μέχρι να πήξει και να θολώσει. Τότε παίρνουμε τα γλυκά και τα βουτάμε στο σιρόπι. Τα βγάζουμε και τ’αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βάζουμε σε χαρτάκια.


Υλικά
1 κιλό και 280 γραμ. κεράσια (πετροκέρασα) – 1 κιλό και 280 γραμ. ζάχαρη – 1 ποτήρι νερό – 1 κουταλιά χυμό λεμονιού – 2 χαρτάκια βανίλια
Εκτέλεση
Διαλέγουμε τα κεράσια να είναι μεγάλα και σκληρά. Τα πλένουμε πολύ καλά, τα καθαρίζουμε από τυχόν φύλλα και κοτσάνια, και με μια φουρκέτα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, προσέχοντας να μην διαλύσουμε το κεράσι. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να δέσουν, προσέχοντας να μην κολλήσει η ζάχαρη, και όταν έχει σχεδόν δέσει, ρίχνουμε τα κεράσια ,δυναμώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε το γλυκό και όταν δέσει καλά, ρίχνουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού, τ’ αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και κατεβάζουμε το γλυκό.


ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό σταφύλι σουλτανίνα - 1 κιλό ζάχαρη - 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού – 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και πλένουμε πολύ καλά τη σουλτανίνα. Βράζουμε τη ζάχαρη με 1 κούπα τσαγιού νερό σε πυκνό σιρόπι. Αφού μισοκρυώσει, ρίχνουμε τη σουλτανίνα, τη βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά ξαφρίζοντάς την. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες αφήνοντας το γλυκό να πάρει 1-2 βράσεις και να δέσει καλά. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε στεγνά βάζα.


ΥΛΙΚΑ
10 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα - 2 κιλά ζάχαρη - 4 ½ ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε λίγο (στο τρίφτη). Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε για ½ ώρα περίπου. Τα βγάζουμε, πετάμε το νερό και βάζουμε φρέσκο. Αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές σε διάστημα 5 ωρών. Στη συνέχεια, κόβουμε τα πορτοκάλια σε 6 κομμάτια το καθένα. Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό (4 1/2 ποτήρια) τη ζάχαρη και τα πορτοκάλια. Βράζουμε το γλυκό για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει καλά το γλυκό.


Βύσσινο γλυκό
Υλικά
 2 κιλά βύσσινο-3 κιλά ζάχαρη-1 ποτήρι νερό – 2 βανίλιες – 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε και στραγγίσουμε τα βύσσινα, τους αφαιρούμε τα κουκούτσια με μια φουρκέτα ή τσιμπιδάκι μαλλιών. Βάζουμε το βύσσινο, την ζάχαρη, τις βανίλιες  και το νερό να βράσουν, βγάζουμε τον αφρό και αφήνουμε να δέσει το γλυκό καλά. Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αν θέλουμε να βγάλουμε βυσσινάδα, θα βάλουμε περισσότερη ζάχαρη.


Υλικά
 2 κιλά βύσσινο-2 φλιτζ. νερό-2 κιλά ζάχαρη-1/2 κουταλάκι ξινό
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα βύσσινα ή τα κεράσια μας, τους αφαιρούμε τα κουκούτσια με τσιμπιδάκι μαλλιών ή φουρκέτα και βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν. Αφαιρούμε τον αφρό και αφήνουμε να δέσει καλά.
Σημείωση
 Όταν έχει δέσει το βύσσινο ή το κεράσι κουνάμε την κατσαρόλα για να τραβάνε σιρόπι και να γίνονται πιο μεγάλα. Τα κεράσια, όταν θέλουμε να είναι τραγανά, τα βάζουμε στον ασβέστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου