Ρύζι με μελιτζάνες
Υλικά
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα – 1
½ κούπα του τσαγιού ρύζι καρολίνα – ½ ματσάκι μαϊντανό – 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
ή μια μεγάλη κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ – ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη –
αλάτι – πιπέρι – 1 κρεμμύδι ξερό - λάδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τις
μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε κύβους, 2 εκ. ο καθένας. Τις βάζουμε
μέχρι να τελειώσουμε σε αλατισμένο νερό να μην μαυρίσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
ή το περνάμε από το μούλτι και το βάζουμε με το λάδι να σοταριστεί Όταν ξανθύνει, ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο
και την ντομάτα περασμένη στο μούλτι. Τ’ αφήνουμε να βράσουν 10΄ λεπτά, προσθέτοντας
το αλάτι (όχι πολύ γιατί θα βάλουμε και στο ρύζι), το πιπέρι και την ζάχαρη. Στο
μεταξύ, στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις περνάμε από αντικολλητικό τηγάνι
χωρίς λάδι. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα που βράζει η ντομάτα και τις αφήνουμε
να βράσουν περίπου 20΄ . Θα προσθέσουμε λίγο νερό αν χρειάζεται. Όταν τις κατεβάσουμε
από την φωτιά, φροντίζουμε να μην είναι τελείως στεγνές, αλλά να έχουν λίγο
ζουμί για να βάλουμε το ρύζι. Σε άλλη κατσαρόλα θα βράσουμε σε αλατισμένο νερό
το ρύζι και αφού το σουρώσουμε, θα το ρίξουμε μέσα στην σάλτσα με τις μελιτζάνες,
Θ’ ανακατέψουμε καλά να γίνουν όλα τα υλικά ένα και θα το αφήσουμε επάνω στο
ζεστό αλλά κλειστό μάτι να τραβήξει ότι υγρό υπάρχει.
Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι – ½ φλιτζ.
τσαγιού βούτυρο – 5 φλιτζ. τσαγιού νερό – αρκετή παρμεζάνα τριμμένη – 3 αυγά – αλάτι – πιπέρι – γαλέτα.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε
μέσα το ρύζι, αφού το πλύνουμε, το στραγγίσουμε και το στεγνώσουμε. Το σοτάρουμε
μερικά λεπτά και προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το
ρύζι να σιγοβράσει για 20΄. Το βγάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο,
προσθέτουμε το τυρί τριμμένο και τ’ αυγά χτυπημένα. Τ’ ανακατεύουμε ελαφρά και
το αδειάζουμε σε πυρέξ, το πασπαλίζουμε με την γαλέτα και το βάζουμε στο φούρνο
να ροδίσει ελαφρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου