Χταπόδι πιλάφι
Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1 ½ κιλό –
1 φλιτζ. λάδι – 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο – 2 ½ φλιτζ. ρύζι – 3 μεγάλες ντομάτες
ώριμες – αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε , πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι, με αλάτι και αρκετό νερό,
για 10-15΄. Το βγάζουμε και αφού το αφήσουμε
να στραγγίσει, το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, ρίχνουμε
το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί ελαφρά, προσθέτουμε το χταπόδι, το γυρίζουμε
συνεχώς μέχρι να τσιγαριστεί κι αυτό, περνάμε τις ντομάτες από το μπλέντερ και τις
ρίχνουμε στην κατσαρόλα, 4-5 φλιτζ. ζωμό, του βρασίματος του χταποδιού, αφού το
σουρώσουμε και τ’ αφήνουμε να πάρει βράση. Του βάζουμε αλατοπίπερο και αφού βράσει
20-25΄, ρίχνουμε το ρύζι και τ’ αφήνουμε να βράσει. Όταν πιεί όλο το νερό και μείνει με την σάλτσα
του, το κατεβάζουμε.
Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι περίπου 1 ½ κιλό
– 1 φλιτζ. του καφέ ξύδι – 1 φλιτζ. του τσαγιού λάδι1 λεμόνι – αλάτι – λίγη ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε και το βάζουμε να βράσει
σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, αλλά χωρίς αλάτι. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα
και το βάζουμε για λίγο σε μπολ με κρύο νερό. Βγάζουμε τη σκούρα πέτσα και το βάζουμε
σε τρυπητό να στραγγίσει. Το κόβουμε σε φέτες και σε κομματάκια, το βάζουμε σε
μπολ και αφού χτυπήσουμε το λάδι, το ξύδι, το λεμόνι τη ρίγανη και το αλάτι περιχύνουμε το κομμένο χταπόδι. Αφού μείνει λίγο
να τραβήξει το λαδολέμονο, είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Πολύ καλός ουζομεζές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου