1/5/12



Φακές με λαχανικά

Υλικά
½ κιλό φακές – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα – 3 καρότα κομμένα ροδέλες – 3 ντομάτες μέτρις και ώριμες ψιλοκομμένες – ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο – 1 φλιτζ. λάδι – αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Τις βάζετε να βράσουν μέχρι σκάσουν. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί, βάζοντας το ανάλογο νερό. Πριν βάλετε τα μυρωδικά, μπορείτε αν θέλετε να αλλάξετε το νερό στις φακές και να βάλετε καθαρό. Λίγο πριν γίνει το φαγητό, να δυναμώσετε την φωτιά, αν θέλετε τις φακές χυλωμένες.



Φασόλια ξερά με ντομάτα καιλαχανικά

Υλικά
½ κιλό φασόλια  άσπρα – 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι – 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό – 2 καρότα  - 2-3 κλωνάρια σέλινο – αλάτι – πιπέρι – 2 ώριμες ντομάτες ή μια μεγάλη κουταλιά ντομάτα πελτέ
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να μουσκέψουν σε μπολ με πολύ νερό. Την επομένη το πρωί, τα βγάζουμε από το μπολ με το νερό και τα βάζουμε με νερό να βράσουν μέχρι να σκάσουν. Αν θέλουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος, μπορούμε ν’ αδειάσουμε το νερό και να βάλουμε καθαρό, κάνοντας το φαί πιο ελαφρύ. Όταν σκάσουν τα φασόλια και είναι μαλακά, θα προσθέσουμε τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το λάδι και θα τ’ αφήσουμε να βράσουν  σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν  και να χυλώσουν.



Φάβα λαδερή

Υλικά
1 κιλό φάβα – 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι – 2 φύλλα δάφνης – αλάτι – λεμόνι – 1 κρεμμύδι ξερό
Εκτέλεση
Βράζουμε τη φάβα σε αλατισμένο νερό με τη δάφνη και το κρεμμύδι. Όταν βράσουν, βγάζουμε τη δάφνη και περνάμε τα υπόλοιπα από το μύλο λαχανικών. Βάζουμε  τη φάβα σε σαλατιέρα, ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι.



Φασόλια ξερά σαλάτα

Υλικά
½ κιλό φασόλια – 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ή 4 φρέσκα – 3 ντομάτες κόκκινες αλλά σκληρές – 3 σκελίδες σκόρδο - λάδι – ξύδι όσο επιθυμείτε – 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο – αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό. Την επομένη τα βράζουμε για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα, προσθέτοντας, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την ντομάτα ψιλοκομμένη τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε την σαλάτα μας, προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και είναι έτοιμη.



Φακές (glykyvrastos.blogspot.com
ΦΑΚΕΣ
Υλικά
½ κιλό φακές – 1 μεγάλο κρεμμύδι – 1 σκελίδα σκόρδο – 1 κουταλιά της σούπας ξύδι – 1 φύλλο δάφνη – 2 ντομάτες ώριμες – 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ – αλάτι - λάδι
Εκτέλεση
Για να αγοράσουμε φακές, πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε το φαί μας να είναι πηχτό και χυλωμένο , ή αν θέλουμε να είναι σούπα. Στην πρώτη περίπτωση διαλέγουμε χοντρές φακές και στην δεύτερη ψιλές. Για να είμαστε σίγουρες ότι θα βράσουν εύκολα και γρήγορα, τις βάζουμε από το βράδυ στο νερό. Το πρωί, τις πλένουμε και τις βάζουμε με νερό να βράσουν. Μπορούμε ενδιάμεσα στο βράσιμο, να αδειάσουμε το νερό, και να βάλουμε φρέσκο για να γίνουν πιο ελαφρές. Όταν σκάσουν οι φακές, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ολόκληρο το σκόρδο, το αλάτι, την ντομάτα, το λάδι, τη δάφνη και το ξύδι .Τ’ αφήνουμε να βράσουν στην αρχή σε χαμηλή φωτιά και όταν κοντεύουν να γίνουν, δυναμώνουμε τη φωτιά για να χυλώσουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου