26/4/12


Τσιπούρα ψητή στο σέλινο

Υλικά
2 μεγάλες τσιπούρες, περίπου 1 κιλό – 4 μεγάλα κλωνάρια σέλινο – 1 ποτήρι νερό – 1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο – 3 κουταλιές της σούπας λάδι – αλάτι – μαύρο πιπέρι – χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και τα πλένουμε. Πλένουμε και τα κλωνάρια το σέλινο και τα κόβουμε στη μέση. Τα βάζουμε στον πάτο τις κατσαρόλας, φτιάχνοντας ένα στρώμα, τ’ αφήνουμε να βράσουν  με ένα ποτήρι νερό 15΄. Ανοίγουμε τα ψάρια στη μέση και τα τοποθετούμε επάνω στο σέλινο. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν 10-15΄,  Πριν σβήσουμε την φωτιά, χτυπάμε το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, με το λάδι και το χυμό λεμονιού και με σκεπασμένη τη κατσαρόλα το αφήνουμε 2-3΄ και το βγάζουμε από τη φωτιά.



Υλικά
1 κιλό αθερίνα ψιλή – λάδι για το τηγάνι – λεμόνι – αλάτι 
Για το χυλό
2 φλιτζ. αλεύρι – όσο νερό πάρει
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την αθερίνα και την αλατίζουμε . Φτιάχνουμε το χυλό με το αλεύρι ,ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό και ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ο χυλός ρευστός. Παίρνουμε τις αθερίνες ανά 4 κάθε φορά από την ουρά και τις βουτάμε στο χυλό,  και μετά στο καυτό λάδι στο τηγάνι, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία, μέχρι να τηγανίσουμε όλες τις αθερίνες. Από το τηγάνι τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας από κάτω, να τραβήξει το λάδι. Σερβίρουμε σε πιατέλα με κομμάτια λεμόνι.



Υλικά
600 γραμ. φιλέτα σολομού – 400 γραμ.
Αρωματική σάλτσα
1 κουταλιά μουστάρδα – άνηθο – δυόσμο – μαϊντανό  - 2 κουταλιές άσπρο ξύδι (κρασόξυδο) – 150 ml λάδι
Εκτέλεση
Βάζουμε το σολομό σε μεγάλη κατσαρόλα, τον σκεπάζουμε με κρύο νερό, τον σιγοβράζουμε για 4-5΄, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σολομό να κρυώσει μέσα στη κατσαρόλα. Όταν κρυώσει, τον βγάζουμε με σπάτουλα και τον κόβουμε κομμάτια με πιρούνι. Ζεματίζουμε τα φασολάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά, τα σουρώνουμε, τα ξεβγάζουμε  κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν επάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε κάθετα στη μέση. Βάζουμε τα φασολάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ρόκα  σε μεγάλο μπολ για σαλάτα. Σκορπάμε επάνω τα κομμάτια τον σολομό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε σε μπλέντερ τη μουστάρδα, λίγο δυόσμο, λίγο άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένα, το ξύδι, το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το μίγμα αυτό τη σαλάτα.



Υλικά
5 σκελίδες σκόρδο – 1 μικρό κρεμμύδι ξερό – λίγο κόλιανδρο – 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο – 2 κουταλάκια του γλυκού πάπροκα – 1/3 της κούπας λάδι – 3 κούπες λεμόνι χυμό – αλάτι – 1 ½ κιλό ψάρια φέτα – 30 γραμ. μαϊντανό – 750 γρα. ώριμες νντομάτες – 2 κούπες πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
Σε βαθύ μακρόστενο μπολ, ανακατεύουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κόλιανδρο, το κύμινο, την πάπρικα, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, βάζουμε μέσα τα ψάρια, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τ’ αφήνουμε 2 ώρες να μαριναριστούν. Σ’ ένα πυρέξ, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον στρώνουμε κάτω, βάζουμε επάνω τα ψάρια, τα καλύπτουμε με τις ντομάτες κομμένες φέτες, ρίχνουμε την μαρινάτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2200 για 10-15΄..


Υλικά
1 κιλό ψάρι σε φιλέτο – 4-5 κολοκυθάκια – 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά – 2 κουταλιές της σούπας λάδι – λίγο σέλινο – αλάτι – πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας λάδι – 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι – 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Εκτέλεση
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού. Τα βάζουμε σε σκεύος με καπάκι, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας χώρο και για τα λαχανικά. Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια, κόβοντάς τα φέτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, την πιπεριά σε φέτες τ’ αλατοπιπερώνουμε, τ’ ανακατεύουμε και τα βάζουμε δίπλα στα φιλέτα, στο κενό που έχουμε αφήσει. Ρίχνουμε τις 2 κουταλιές λάδι, λίγο νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 για τρία τέταρτα περίπου. Παίρνουμε τα λαχανικά, και τα βάζουμε στο μούλτι, τα χτυπάμε  με 2 κουταλιές της σούπας λάδι, το γιαούρτι και τη μουστάρδα, τ’ ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στα σερβιρισμένα φιλέτα.



Πέρκα με βασιλικό
Υλικά
1 πέρκα ψάρι περίπου 1 κιλό – 1 μεγάλη κουταλι’ά σούπας βασιλικό – λίγο μαϊντανό – 1 σκελίδα σκόρδο – 2 φύλλα δάφνης – 1 κλαδάκι δεντρολίβανο – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα – λίγο αλεύρι – λίγο άσπρο κρασί – 3 κουταλιές λάδι – πιπέρι – αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε το ψάρι και το βάζουμε σ’ ένα πυρέξ με ολόκληρο τον μαϊντανό, 2 κουταλιές λάδι, τη δάφνη ψιλοκομμένη, πιπέρι και το αφήνουμε να μαριναριστεί 2 ώρες. Στραγγίζουμε το ψάρι από την μαρινάτα, αφαιρούμε τ’ αρωματικά χόρτα,αλευρώνουμε το ψάρι, το βάζουμε να ροδίσει σε λίγο λάδι προσθέτοντας το δενδρολίβανο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το γυρίζουμε προσεκτικά με σπάτουλα και στη συνέχεια το ψήνουμε στο φούρνο στους 1800  για 20΄ ρίχνοντάς του κατά διαστήματα κρασί και από την σάλτσα του. Όταν ψηθεί, το σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας  με ψιλοκομμένο το μαϊντανό, το σκόρδο και το βασιλικό και λίγο λεμόνι.


Υλικά
4 μικρές συναγρίδες – φασκόμηλο – δάφνη – δεντρολίβανο – θυμάρι – σκόρδο -  4 φρέσκες ντομάτες – πιπέρι σε κόκκους – αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις συναγρίδες, αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε πολύ καλά. Παίρνουμε 4 φύλλα λαδόκολλα αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν τα ψάρια, από ένα σε κάθε κόλλα. Πασπαλίζουμε με τα μισά αρωματικά, που τα έχουμε ψιλοκόψει, βάζουμε επάνω τα ψάρια, πασπαλίζουμε πάλι με τα υπόλοιπα αρωματικά και σκεπάζουμε με φέτες ντομάτες ξεφλουδισμένες. Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε τις λαδόκολλες. Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20΄,



Υλικά
1 κιλό ψάρι φιλέτο ή φέτες, σφυρίδα ή συναγρίδα – αλάτι – πιπέρι – 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι – 8 κουταλιές λάδι – 7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα – ½ φλιτζ. άσπρο κρασί – πιπέρι χοντρό – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι – χυμό από 1 ½ λεμόνι – 3 κουταλιές της σούπας μέντα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι, , το αλευρώνουμε με τις 4 κουταλιές αλεύρι, το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι και το σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα σοτάρουμε κι αυτά και τα σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το χοντρό πιπέρι. Διαλύουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι με το χυμό του λεμονιού και αν χρειαστεί, βάζουμε και λίγο νερό. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μέντα, κουνάμε την κατσαρόλα ν’ ανακατευτούν τα υλικά, τ’ αφήνουμε να σιγοβράσει για 10΄και το κατεβάζουμε.


Υλικά
4 γλώσσες (περίπυ 1 κιλό – 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι – 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι – 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά – 1 αυγό – αλάτι – πιπέρι
Για τη γέμιση
2 πατάτες κανονικές – 2  κουταλιές λάδι – 5-6 κλωνάρια άνηθο – 2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη – 1 φλιτζάνι γάλα – 2 κουταλιές μουστάρδα – αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις γλώσσες. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε τις πατάτες, τις κάνουμε πουρέ, ρίχνουμε όσο είναι ζεστές το λάδι, το γάλα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την τριμμένη παρμεζάνα, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε το μίγμα. Σοτάρουμε ελαφρά τις γλώσσες, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε κάθε γλώσσα και την κάνουμε ρολό, στερεώνοντας  τα με οδοντογλυφίδες. Περνάμε τα ρολά από το αλεύρι, το χτυπημένο αυγό την τριμμένη φρυγανιά και  τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν σε 1800 για 20΄.



Υλικά
600 γραμ. ψάρι τόνος φρέσκος – 4 κουταλιές της σούπας λάδι – 2 πιπεριές πράσινες – 2 πιπεριές κόκκινες – 2 κρεμμύδια μέτρια – 2 σκελίδες σκόρδο – 500 γραμ. ντομάτες – 50 γραμ. ελιές πράσινες – 1 φύλλο δάφνη – ρίγανη – δυόσμο – αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε σε κομμάτια το ψάρι και το αλατίζουμε. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το λάδι, βάζουμε μέσα το ψάρι, τ’ αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου μια ώρα, γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές και το βγάζουμε. Σε ζεματιστό νερό, ρίχνουμε τις ελιές,  τις αφήνουμε 10΄ και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα για να στραγγίσουν. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι να ροδίσει, ενώ έχουμε κόψει σε κομμάτια τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στο λάδι  με τις ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, δάφνη, ρίχνουμε λίγο νερό και τ’ αφήνουμε να βράσουν σ χαμηλή φωτιά, περίπου μισή ώρα. Προσθέτουμε τις ελιές και το ψάρι και όταν πάρουν μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Υλικά
 4  ψάρια γλώσσες  – 4 κουταλιές σούπας  μουστάρδα απλή – 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 0/0 λιπαρά – χυμό από 1 ½ λεμόνι – 4-5 κλαράκια μέντα – 2 κουταλιές σούπας λάδι – αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις γλώσσες, τις αλατίζουμε, 1-2 ώρες  πριν τις  ψήσουμε. Τις βάζουμε σε ταψάκι με ½ φλιτζάνι νερό, το χυμό ενός λεμονιού, και το λάδι. Τις ψήνουμε 10-15΄,τις βάζουμε σε πιατέλα και σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το γιαούρτι, ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και περιχύνουμε τις γλώσσες. 



ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΚΟΡΠΙΝΑ
Υλικά
1 σκορπίνα περίπου 1 ½ κιλό – 6-8 πατάτες – 1 κρεμμύδι – 3 καρότα – ¼ ματσάκι σέλινο - ½ ποτήρι λάδι – αλάτι – πιπέρι – 1 λεμόνι – 2 αυγά – ¾ κούπας ρύζι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ καλά το ψάρι, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα λαχανικά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που θα τα σκεπάζει. Προσθέτουμε το αλάτι, λάδι, πιπέρι και τα βράζουμε. Όταν μισοβράσουν, βάζουμε προσεχτικά το ψάρι στη μέση και το αφήνουμε να βράσει περίπου 20΄. Βγάζουμε προσεχτικά με κουτάλα τρυπητή το ψάρι σε μια πιατέλα και μετά τα λαχανικά και τα βάζουμε γύρω από το ψάρι. Φτιάχνουμε λαδολέμονο ( λάδι, λεμόνι, αλάτι ) και περιχύνουμε το ψάρι με τα λαχανικά. Σουρώνουμε το ζουμί και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα να βράσει, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και φτιάχνουμε τη σούπα. Οι παλιές νοικοκυρές υπολόγιζαν το ρύζι για ην σούπα με το φλιτζάνι του καφέ. 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ για κάθε πιάτο. Σε περίπτωση που η σούπα μας είναι πολύ αραιή και εμείς  την θέλουμε πιο πηχτή, δυναμώνουμε την φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και θα  έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Τελειώνουμε την σούπα με αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου