25/2/12



Καρυδάκι γλυκό

Υλικά
850 γραμ. καρυδάκια – 850 γραμ. ζάχαρη – 2 φλιτζ. νερό -2 βανίλιες άρωμα – 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Παίρνουμε καρυδάκια πριν ωριμάσουν και πέσει ο πράσινος φλοιός τους, τα πλένουμε, και τα βράζουμε να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε και τα βάζουμεε σε κρύο νερό, στο οποίο θα τ’ αφήσουμε 48 ώρες, ενώ κάθε 8 ώρες αλλάζουμε το νερό. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 8΄, στραγγίζουμε τα καρυδάκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι για να βράσουν 5-7΄. Αφού περάσουν 24 ώρες, θα τα ξαναβράσουμε, βάζοντας την βανίλια, μέχρι να δέσει καλά το γλυκό. Πριν το κατεβάσουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.





Νεράτζι φλούδα γλυκό
Υλικά
13-15 νεράτζια – 1 κιλό ζάχαρη– 2 ½ ποτήρια νερό – 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού – 2 βανίλιες   
Εκτέλεση
Παίρνετε χομδρόφλουδα νεράτζια, τα πλένετε, τα στεγνώνετε, τα τρίβετε σε ψιλό τρίφτη, να φύγει το εξωτερικό μέρος της φλούδας.Τα ρίχνετε σε κρύο νερό να ξεπληθούν και παίρνοντας  ένα ένα, του χαράζετε τη φλούδα σε 6-8 φέτες (ανάλογα το μέγεθος του νερατζιού ) . Τυλίγετε κάθε φέτα σε ρολό και την περνάτε σε βελόνα με χοντρή κλωστή. Σε κάθε κλωστή περνάτε 15-20 ρολά, δένετε σε τις άκρες της κλωστής και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσετε τα ρολά. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό  και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζετε το νερό και βάζετε πάλι κρύο  και το αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες επί 2 μέρες ή μέχρι να ξεπικρύσουν τελείως. Τα στραγγίζετε και βάζετε σε κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και όταν αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε τα νεράτζια αφού κόψετε την κλωστή και τα ξεπεράσετε όλα. Προσθέτετε την βανίλια  και τα βράζετε  γα 10-15 λεπτά. Την επομένη τα δένετε σε δυνατή φωτιά  προσθέτοντας το λεμόνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου