30/3/13



Υλικά
1 ½ φλιτζάνι μπισκότα κοπανισμένα
2 γιαούρτια στραγγιστά
1/2 πακέτο των 250 γραμ. μαργαρίνη
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3 αυγά
βανίλια
1/2 γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με την λιωμένη
μαργαρίνη, τα πατικώνουμε σε μια φόρμα ή ταψί, το γεμίζουμε με τα δυο γιαούρτια ανακατεμένα με τη ζάχαρη και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά
και την βανίλια, τα ψήνουμε για 20 λεπτά σε 180 βαθμούς, ανακατεύουμε
το υπόλοιπο μισό γιαούρτι, με την ζάχαρη, άχνη, το στρώνουμε στην
επιφάνεια του γλυκού και το ψήνουμε άλλα 10 λεπτά. Το γαρνίρουμε με
φρούτα,ή αμύγδαλα κομμένα.


Υλικά
1 κιλό άνθη λεμονιάς ή νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς  
1 1/2κιλό ζάχαρη
3 γραμ. τρυγικό οξύ
Εκτέλεση
Αφού μαζέψουμε τα άνθη, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε, τα βράζουμε σε άφθονο νερό και τους αλλάζουμε 5-6 φορές νερό μέσα στην ίδια μέρα. Την άλλη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι και πριν ρίξουμε τα άνθη, προσθέτουμε το τρυγικό οξύ, τ’ ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να βράσουν 5-8 λεπτά. Αν δεν μας δέσει καλά, την επόμενη μέρα το ξαναδένουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.

29/3/13


Υλικά
 4 φλιτζ. οινόπνευμα 220
75 γραμ. άνθη πορτοκαλιάς  
1 γαρύφαλλο  
1 γραμ. κανέλα  
2 φλιτζ. ζάχαρη  
2 φλιτζ. νερό
Εκτέλεση
 Βάζουμε σε βάζο το οινόπνευμα με τα άνθη για ένα μήνα, αρωματίζουμε το μίγμα, το στραγγίζουμε (σουρώνουμε), βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, κρυώνει, και τα ανακατεύουμε με το οινόπνευμα. Το φιλτράρουμε  και είναι έτοιμο.

27/3/13



Υλικά
10 μέτριες πατάτες
3/4 φλιτζανιού λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 πρέζα ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε σε κομμάτια τις πατάτες 20΄, χτυπάμε
όλα τα άλλα υλικά, βγάζουμε τις πατάτες, αφήνουμε στην
κατσαρόλα λίγο ζουμί από αυτό που βράσαμε τις πατάτες,
ρίχνουμε τα υλικά και τις πατάτες, ανακατεύουμε και
σερβίρουμε. 

25/3/13

ΒΑΚΑΛΑΟΣ (ΠΑΣΤΟΣ) ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
Υλικά

1 κιλό σπανάκι

4 κομμάτια βακαλάο (περίπου 150-200 γραμ.)

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ

1 κουταλιά άνηθο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

Λάδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το ζεματάμε. Αφού το στραγγίσουμε στο τρυπητό, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε με το λάδι, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, να σοταριστούν. Διαλύουμε την ντομάτα με λίγο νερό και την ρίχνουμε στο φαί. Αφήνουμε το σπανάκι να βράσει καλά, ρίχνοντας νερό όταν χρειαστεί. Από την προηγούμενη μέρα, κόβουμε, ξεπλένουμε από το αλάτι τον βακαλάο και τον βάζουμε σε νερό, αλλάζοντάς το συχνά. Όταν γίνει το σπανάκι, βάζουμε στην κατσαρόλα τον βακαλάο και τον αφήνουμε 10΄περίπου. Δεν βάζουμε αλάτι, αλλά το δοκιμάζουμε πρώτα και αν χρειαστεί τότε βάζουμε.

24/3/13

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ - ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Υλικά

300 γραμ. αλεύρι

1 αυγό

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Παίρνουμε τον μπακαλιάρο, τον κόβουμε κομμάτια, του βγάζουμε το δέρμα, τον πλένουμε καλά να φύγουν τα πολλά αλάτια και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό να μουσκέψει από την προηγούμενη ημέρα. Αλλάζουμε το νερό συχνά .Για να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο, θα φτιάξουμε κουρκούτι. Βάζουμε το αλεύρι με τα μπέικιν πάουντερ σε λεκανάκι, ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει χυλός και προσθέτουμε χτυπημένο το αυγό. Περνάμε τον μπακαλιάρο από το χυλό και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. 

23/3/13



Υλικά
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. γάλα
4 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο
1 φακελάκι μπέικιν
1/2 κιλό αλεύρι
1 φλιτζ. τρούφα σοκολάτα
1 φλιτζ. καρύδα
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
1 κουβερτούρα σοκολάτα
λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
Για το σιρόπι
5 φλιτζ. ζάχαρη
4 φλιτζ. νερό
Εκτέλεση
Δουλεύουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο πολύ καλά. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το ξύσμα, το γάλα χλιαρό, το χυμό, την καρύδα, την τρούφα και το αλεύρι με το μπέικιν. Έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε την μισή στμίγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 55΄ και σιροπιάζουμε το ζεστό κέικ με το κρύο σιρόπι, το οποίο έχουμε ετοιμάσει στο μεταξύ. Όταν κρυώσει το γλυκό και τραβήξει το σιρόπι του, περιχύνουμε το γλυκό με την υπόλοιπη κουβερτούρα.

22/3/13



Υλικά
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
3 κεσέδες γιαούρτι(750 γραμ. )
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
250 γραμ. βιτάμ (1 πακέτο μεγάλο)
20 αμύγδαλα ασπρισμένα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
½ κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Δουλεύουμε το βιτάμ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το γιαούρτι, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι. Το μίγμα θα γίνει σαν πηχτός πολτός. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το μίγμα. Το στρώνουμε και γαρνίρουμε την επιφάνεια με αμύγδαλα σε κανονικές αποστάσεις, ώστε όταν κόψουμε το γλυκό, να έχει κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε το γλυκό σε μέτριο φούρνο για 40΄, προσέχοντας να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι και όπωςς είναι ζεστό, σιροπιάζουμε το γλυκό. 

20/3/13



Υλικά
1 αυγό (χωρισμένο κρόκο-ασπράδι)
1 φλιτζ. του τσαγιού γιαούρτι
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
1 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι σκόνη
¾ του νεροπότηρου λιωμένη μαργαρίνη
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
4 ποτήρια του νερού αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν
Αλάτι και σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε στη μέση ένα λάκκο και ρίχνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το αλάτι και τα ζυμώνουμε. Από το ζυμάρι κόβουμε κομματάκια σαν καρύδι και κάνουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος του δαχτύλου μας. Τα περνάμε σε αυγό, μόνο τον κρόκο, το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 μέχρι να ροδίσουν.

19/3/13

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Υλικά (για 4 άτομα)
4 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη,κίτρινη.πορτικαλί)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμέννα
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες ώριμες
2-3 λουκάνικα χωριάτικα
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
4 αυγά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Κόβουμε και τα λουκάνικα λεπτές ροδέλες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα λαχανικά να μαραθούν. Προσθέτουμε και τα λουκάνικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να μην κολλήσουν. Όταν έχουν μαραθεί, τα βάζουμε σε ταψί, ή μεγάλο πήλινο ή σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια. Χττυπάμε τ’αυγά και όταν κρυώσουν τα λαχανικά, τους ρίχνουμε επάνω τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε και τις ντομάτες κομμένες φέτες και αφού σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο το φαί, το ψήνουμε σε προθερμασμένομέτριο φούρνο.

16/3/13

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΠΗΛΙΝΟ
Υλικά
Για 4 πήλινα
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτριες πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό
3 ντομάτες μέτριες ώριμες
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
4 κουταλιές τριμμένο τυρί κασέρι
1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στρογγυλές φέτες. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τις μελιτζάνες. Βάζουμε στα πήλινα, μια στρώση πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες, Κόβουμε το κρεμμύδι κάθετες φέτες και το βάζουμε, το σκόρδο (αν επιλέξετε να το βάλετε ) ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 κουταλιές ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή το μούλτι. Βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ντομάτα και τελειώνουμε με μια κουταλιά τριμμένο τυρί. Σκεπάζουμε κάθε πήλινο με αλουμινόχαρτο, αφού βάλουμε αν χρειάζεται λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2500 . Θέλει περίπου 2 ώρες.

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά
100 γραμ. ταραμά
1 κρεμμύδι
5 πατάτες
Άνηθο
Μαϊντανό
Δυόσμο
1 φλιτζ. του καφέ γαλέτα ή ψωμί τριμμένο
Λάδι
Αλεύρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ. Λιώνουμε καλά τον ταραμά και τ’ανακατεύουμε με τον πουρέ πατάτας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα και  την γαλέτα ή το ψωμί. Τ’ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, πλάθουμε τους κεφτέδες και αφού τους αλευρώσουμε, τους τηγανίζουμε.

15/3/13



Υλικά
700 γραμ. πατάτες
250 γραμ. ταραμά
1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι άσπρο
1-1 ½ φλιτζ. τσαγιού λάδι
1 κρεμμύδι μικρό
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και πριν κρυώσουν τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Ανακατεύουμε τον πουρέ με τον ταραμά, δεν τον βάζουμε όλο μαζί, αλλά λίγο λίγο για να τον προσαρμόσουμε στη γεύση μας, το κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη και τα δουλεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε λίγο λίγο τον χυμό από το λεμόνι, το ξύδι και το λάδι, δουλεύοντας τα πολύ καλά. 

11/3/13


Υλικά
4 μεγάλα καλαμάρια ολόκληρα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουταλιές σούπας άνηθο
2 κουταλιές μαϊντανό
1 κουταλάκι γλυκού μάραθο
3 ώριμες ντομάτες ή κονσέρβα αποφλοιωμένες
1 σφηνάκι ούζο
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
Εκτέλεση
Παίρνουμε τα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε, χωρίς να τα ανοίξουμε και τα πλένουμε. Τα πλοκάμια, τα κόβουμε κομματάκια και τα πλένουμε. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να σοκαριστούν, προσθέτουμε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια, ψιλοκομμένα τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον μάραθο και τ’αφήνουμε να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το ούζο, το αφήνουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε την ντομάτα με το αλάτι και το πιπέρι. Τ’αφήνουμε 5΄και τα κατεβάζουμε. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα στρώνουμε σε γάστρα, αφού τα κλείσουμε με οδοντογλυφίδες, ρίχνουμε λίγο αλάτι-προσοχή στην ποσότητα γιατί έχει και η γέμιση- πιπέρι, λάδι και το ζουμί που έχει μείνει από την γέμιση. Το ψήνουμε στους 2000 αλλά να μην στεγνώσει τελείως. 

8/3/13


Ταλιατέλες με μανιτάρια και παρμεζάνα
Υλικά:
500 γραμ. ταλιατέλες
250 γραμ. μανιτάρια
4-5 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι κρασί
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι.
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε φετούλες, βάζουμε σε τηγάνι το λάδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια για λίγα  λεπτά. Τα σβήνουμε με το κρασί, αφού αλατοπιπερώσουμε και αφήνουμε τα μανιτάρια 10΄να βράσουν. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε 5΄, κατεβάζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε τον μαϊντανό. Βράζουμε τις ταλιατέλες και σερβίρουμε, αφού τ’ανακατέψουμε με τα μανιτάρια.

6/3/13


Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού σοκολάτα τριμμένη
3 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Δουλεύουμε σε λεκάνη το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και εξακολουθούμε το δούλεμα για 5΄. Ρίχνουμε και την σοκολάτα και δουλεύουμε για 3΄ακόμα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αναμιγνύουμε την μισή μαρέγκα στην μάζα, προσθέτουμε το αλεύρι και τέλος το μπέϊκιν πάουντερ και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας να ενωθούν τα υλικά. Στρώνουμε την ζύμη σε ταψάκι βουτυρωμένο και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 40΄. Όταν ψηθεί η πίτα, την βγάζουμε από το ταψί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

4/3/13

ΦΩΛΙΕΣ ΑΠΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΓΕΜΙΣΤΕΣ
Υλικά
24 μικρά σφολιατάκια
½ κιλό κασέρι
6 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
6 φέτες μπέϊκον
Εκτέλεση
Παίρνουμε το μπέϊκον και την γαλοπούλα και τα ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού το κασέρι από την μεσαία μεριά. Παίρνουμε τα φορμάκια για ατομικά κέϊκ, τα περνάμε με λάδι για να μην κολλήσουν οι φωλιές, παίρνουμε τα σφολιατάκια και βάζουμε ένα σε κάθε φορμάκι, πιέζοντας να καλύψουν το εσωτερικό στα φορμάκια.βάζουμε μια στρώση κασέρι στο καθένα, μετά τα αλλαντικά και τέλος σκεπάζουμε κάθε φωλιά με κασέρι.Τα βάζουμε στον φούρνο, σε 180-2000 μέχρι να ροδίσουν τα σφολιατάκια.

3/3/13



Υλικά:
½ κιλό κιμά
1 1/2 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο
βούτυρο ή λάδι
αλάτι
πιπέρι  
½ φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα χυμό ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη  
3 φλιτζάνια τσαγιού πατάτα πουρέ
2 αυγά  
τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και λίγο βούτυρο ή λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ντομάτα και τα βράζουμε 30΄. Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε με το πιρούνι πουρέ.  Ρίχνουμε στον πουρέ πρώτα τους κρόκους και μετά τα ασπράδια αφού τα χτυπήσουμε με λίγο αλάτι να γίνουν μαρέγκα Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τον ½ πουρέ, βάζουμε τον κιμά, μετά τον υπόλοιπο πουρέ, το τριμμένο τυρί, λίγο βούτυρο και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο να ροδίσει.

1/3/13


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά
1 ½ κιλό πατάτες
½ κιλό κιμά  
¼ φρατζόλας ψωμί ξερό
1 μικρή ώριμη ντομάτα  
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι  
1/2 κουταλιά του γλυκού ρίγανη  
αλάτι  
πιπέρι  
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο  
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
½ λεμόνι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ξερό ψωμί στο νερό, αφαιρούμε την κόρα και αφού το στραγγίσουμε καλά διαλύουμε την ψίχα σε ένα μπολ. Τρίβουμε στο τρίφτη του τυριού το κρεμμύδι και την ντομάτα Ανακατεύουμε στο μπολ με τη ψίχα όλα τα υλικά, κιμά, ψίχα, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα, λάδι, ρίγανη, μαϊντανό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας σε μέγεθος και σχήμα που επιθυμούμε και τα βάζουμε στο ταψί. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τους βάζουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (ποτέ πολύ γιατί θα πικρίσει το φαί), ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις πατάτες στο ταψί ανάμεσα στα μπιφτέκια και ψήνουμε στο φούρνο.